Kjære leder: Din viktigste egenskap er empati

Er vel mange som kan relatere til at man prøver å være hyggelig, snill, og vil hjelpe til – og likevel blir man pratet til i en nedlatende tone?

Som daglig leder og sjef er jeg daglig i kontakt med mennesker. Spesielt er det utrolig, utrolig viktig for meg at mine ansatte føler seg vel når vi kommuniserer – spesielt når de prøver å være hjelpsomme og lære. Har man gjort noe som er upålitelig kan man kanskje generelt forvente at man blir sagt i fra til – men det kan man fortsatt bli gjort med respekt.

Som jeg nevnte i den første podcast-episoden av sesong 4 i Opp og Frem med Silje, har jeg måttet ta opp noe med en ledelse i et større firma da jeg opplevde at en oppdragsgiver har hatt en uheldig kommunikasjonsform over flere år. Det å da bli møtt med en positiv respons for at vi sa i fra, et “unnskyld” og “Dere har gjort en god jobb”, fikk meg nesten lyst til å fylle tårene litt under møtet innenfor de hvite, høye veggene.

Gang på gang, og spesielt på arbeidsplassen, lurer jeg på hvorfor noen er ledere/sjefer, og hvordan de har holdt på i så mange år. Er det ingen som har sagt i fra om at de ikke kan prate på den måten?

En av de beste sjefene jeg har hatt, er Vibeke Christiansen. Hun var assisterende redaktør i Topp da jeg startet min første praksisplass. Hun inspirerte meg, lærte meg, ga meg oppdrag og visste jeg kunne gjøre det ved siden av skolen, ga meg karrieremuligheter videre og så hvor stort ambisjonsnivå jeg hadde. Hun sa til et boyband jeg skulle intervjue at jeg hadde bursdag, og plutselig, rett etter intervjuet, står hele bandet og synger for meg. Hun fikk meg til å føle meg sett, glad og ga meg rett og slett en stor dose livsglede. Hun var sympatisk, så mennesker, lyttet og gjorde at andre følte seg inkludert når de var på jobb.

Jeg har hatt mange arbeidsplasser senere, og jeg husker fortsatt Vibeke som en av de beste.

Kjære ledere: Dere har et enormt ansvar. Ikke bare for å få en jobb gjort (kanskje ikke mest det, engang) – men at de ansatte og de på jobb har det bra. Jeg ville heller vært leder i et firma som gikk konkurs hvor folk hadde det hyggelig på jobb, enn et firma der folk la seg med en klump i magen fordi de måtte på arbeidsplassen der du jobber neste dag. Hvor de var redd for å lese neste mail du sender dem, selv når de kun har stått på og ikke har gjort noe upålitelig. Hadde en ansatt kommet til meg år senere og sagt at jeg var med på å gjøre hverdagen deres forferdelig selv når de prøvde så godt de kunne å være hyggelige og stått på for å hjelpe bedriften, hadde jeg gått i kjelleren – ingen tvil. Bare tanken gir meg dårlig følelse i kroppen.

Kanskje er egentlig ikke ansvaret på at dere skal få en jobb gjort: Det skal de ansatte gjøre, og du må stole på dem at de gjør det. Hvorfor ellers ansatte du dem?

Du skal være deres medhjelper og støttespiller. Du skal passe på at de føler seg verdsatt og gi dem en klapp på skulderen når de har gjort en god jobb. Sier du mer av hva de har gjort feil enn bra, ville jeg tatt en til titt i speilet.

Og det er heller ikke god business, om det skulle vært et motargument fra noen. Vet du hvorfor Southwest Airlines har gjort så god business i USA? De driver med forpliktelsesbasert HR hvor det vises gang på gang at ansatte og kunder blir satt først, som gjør at bedriften langsiktig vokser seg større og større gang på gang. Og det er veldig mye hyggeligere å kunne komme på jobb når ikke bare businessen går bra, men at folk er hyggelige meg hverandre og har det fint på arbeidsplassen.

Jeg har hatt mye vondt inni meg på grunn av ting ledere har gjort og sagt – noen mer enn andre. Du er med på å psykisk bryte noen ned. På en jobb og arbeidsplass er det allerede stressende som det er – du trenger ikke å bidra til at det blir verre.

Skal du si i fra, pass på at det er for de rette grunnene. Skal du si i fra, pass på at det blir gjort med respekt.

Du er med på å forme et menneske når du er leder. Husk det.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *