Hvor viktig er utdanning?

Utdanning er så sinnsykt viktig. Ja, det kan være stressende til tider, men alt det harde arbeidet vil være så verdt det. Visste du at staten betaler 130 000 kr for at du skal gå ett år på VGS? Tenk på det neste gang du klager over at du ikke får lønn for å gå på skole. Tenk på at det er millioner av barn som hadde gjort hva som helst for å være i din posisjon, men som ikke har sjansen til å gå på skole.

Helt siden valget sto om hvilken VGS jeg skulle velge for 1 år siden, har jeg tenkt mye på fremtiden, og at jeg må ta riktige valg. Da jeg kom inn på to VGS skoler, var valget vanskelig. En høy standards-privatskole som er kjent for sine høye, faglige resultater, og en annen skole som jeg søkte fordi jeg ville gå Medier og Kommunikasjon ettersom drømmen er å jobbe med media. Valget ble MK. Flere har sagt det var et dumt valg fordi “du som er skoleflink, bør ikke velge media”, andre har sagt at jeg gjorde det riktige for å “følge min drøm”. Jeg har lært utrolig mye på media som jeg har fått utrolig mye bruk for, men det er jo fordi jeg driver mye på med det på fritiden. Jeg visste godt at det tryggeste valget var studiespess. Hva om jeg plutselig ikke vil jobbe innen media? Hva om det blir for høy konkurranse? For all del kan man jobbe med media hvis man går studiespess, så var jo ikke det som var problemet.  Jeg hadde ikke valgt media hvis det ikke hadde inneholdt generell studiekompetanse, for det er jeg bestemt på å ha. Derfor tenkte jeg at hvis jeg plutselig skifter mening om jobb – så ville ikke det gjøre noe. Har man generell studiekompetanse, kan man studere videre på høyskoler og universiteter, innen andre fag også for den saks skyld. MK-fagene passer meg kjempebra, og jeg har en herlig klasse. Jeg kan innrømme at jeg fortsatt har tanker i dag om “Valgte jeg riktig?”, men det er fordi jeg tenker altfor mye på fremtiden, på andre jobber, og er b.l.a. redd for å ikke klare meg innen den mediabransjen jeg vil innta.  

Også har jeg allerede tenkt på hva hva slags skole jeg vil gå på etter VGS. Filmskole? Juss studier? Norge? USA? England? Hva skal jeg gjøre etter det? Hva slags jobb får jeg da? Vil jeg klare meg? Alle disse spørsmålene surrer rundt i hodet mitt så og si hver eneste dag. På en måte er jeg så utrolig ivrig etter å komme meg ut i arbeids- og studielivet, og på en annen føler jeg det går altfor fort og at jeg ikke er klar. Jeg føler at jeg visste mer hva jeg ville da jeg var yngre. Jeg hadde et klart mål om hva jeg ville, og hvordan. Nå er jeg så usikker. Vil jeg bli filmregissør, eller eiendomsmegler? Det var virkelig en helt ræva tid når jeg hadde tidsfrist å bestemme meg om utveksling. Jeg kunne sitte i timen og være helt i min egen verden hvor jeg bare tenkte på alle konsekvense av det å dra til utlandet i VG2, men samtidig også på alle fordelene. 

Problemet er vel, at jeg vil alt. Jeg vil gjøre mye og oppleve mest mulig, og ta flest mulig, riktige valg. Jeg er redd for å ikke få til det jeg vet jeg vil, men jeg er også redd for å ikke trives med de trygge valgene. Når alt kommer til alt, så må man bare velge en vei. Klokken tikker og tiden går. Det jeg vet, er at jeg må slutte å tenke så mye på dette, og heller fokusere på gode karakterer – for da kan jeg gjøre hva jeg vil senere. Da har jeg ubegrenset med ting jeg kan gjøre i fremtiden. Best å holde mulighetene åpne. Har sett mange innlegg i det siste fra ungdommer som lurer på hva de skal velge når de begynner på VGS. Et råd fra meg: Ja, du må velge det du selv føler er riktig, men også tenk fornuftig. Det er tross alt et utdannelsesvalg du tar som har betydning for resten av livet ditt, ikke om du skal velge acne skjerf eller canada goose. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *