Hva skal du velge på VGS?

I det siste har jeg kommet over flere innlegg med ungdomskole-elver som lurer på hvilken linje de skal ta til høsten, i tillegg til at jeg har fått spørsmål om hva de skal velge. Dette gjelder da spesielt valget mellom MK og studiespess. Utdanning er veldig viktig, og jeg har hørt fra tidligere VGS-elever at det var de tre årene på videregående de følte de lærte mest. Jeg går nå 1. året på medier og kommunikasjon, og vil gjerne dele min erfaring med dere.

Helt siden valget sto om hvilken VGS jeg skulle velge for 1 år siden, har jeg tenkt mye på fremtiden, og at jeg må ta riktige valg. Da jeg kom inn på to VGS skoler, var valget vanskelig. En høy standards-privatskole som er kjent for sine høye, faglige resultater, og en annen skole som jeg søkte fordi jeg ville gå MK ettersom drømmen er å jobbe med media. Valget ble MK. MK-fagene passer meg kjempebra, og jeg har en herlig klasse. Men jeg kan innrømme at jeg fortsatt har tanker i dag om “Valgte jeg riktig?”, men det er fordi jeg tenker altfor mye på fremtiden, på andre jobber, og er b.l.a. redd for å ikke klare meg innen den mediabransjen jeg vil innta.

Bilde fra da jeg besøkte TV2 sine studioer ang. en yrkesoppgave. Her under sendingen av God Morgen Norge.)

Da jeg valgte MK, tenkte jeg også på de fornuftige sidene ved å ta media, og ikke at det bare skulle være “gøy og moro”. Framtiden vil så og si være enda mer preget av å kunne mediarelaterte ting. Vi tar jo ikke bare bilder og lærer om komposisjon. Kommunikasjon er også viktig i dette (ogi mange andre fag): hvordan kommunisere med kunder, lage logo og manualer for bedrifter, hvordan selge ++. Nå har vi en oppgave innen app-produsering, hvor vi skal selge en idé. For meg så er det dette som skiller MK ut fra andre yrkeslinjer: media vil du så og si få bruk for i framtiden uansett. Også er det jo et så bredt emne! Du lærer ikke kun om journalistikk, men også film og foto. Derfor følte jeg også at hvis jeg plutselig ville få jobb innen noe annet, ville jeg få mye bruk for MK-fagene. Men så er spørsmålet… Hvor viktig er det å ha MK som hovedfag? Kanskje det bør kun være noe man lærer på siden? Husk at en journalist blir ikke en bra journalist bare fordi personen er flink til å skrive uten skrivefeil – personen må ha kunnskaper om ting for å skrive om noe, ikke sant? Derfor er det viktig å fokusere på basisfagene også. Mange advokater osv har jo blitt flinke forfattere, for de har så bredt ordforråd og vet hva de skriver om. Derfor, så må man jo ikke absolutt ta media for å ville bli noe innen media.

Men den største fordelen ved å gå på media, vil jeg si er de spesielle mulighetene. Vi har fått besøk fra folk fra NRK, VG, frilansere og andre foredragsholdere. Vi skal snart ha en praksis uke hvor vi skal jobbe i et mediarelatert yrke. Da vi skulle ha en foto-oppgave om yrker, ringte noen klassekamerater og jeg til TV2 og spurte om å få ta bilder der. For å få mest mulig utnytte av bildene, måtte vi møte opp i skoletiden. Det fikk vi lov til av lærerne våres, ettersom det var jo innen media. Det er jo det lærerne vil: at vi skal bygge oss opp i mediayrke. Så er du ikke interessert i media, vil jeg ha valgt noe annet. Du bør velge media hvis du kunne tenke deg for flere jobber innen dette faget.

Før hadde jeg et klart valg om å ta studiespess selvom jeg var interessert media, men etter å ha fått egen film på kino osv blir man jo selvfølgelig veldig rettet mot en vei og får mange forhåpninger om framtiden. Grunnen til at jeg også valgte MK er ikke bare fordi “jeg er litt interessert i å ta bilder”. Det er fordi jeg er så og si interessert i alt som har med media å gjøre: og jeg vil LÆRE mer om det. Selvfølgelig må du ikke elske alle MK-fag for å ta denne linjen, men du bør ha en lyst for å lære ting. Det er jo det skole er for. Dette er også å viktig å tenke på. Ta MK hvis du VIL lære om fagene, ikke bare fordi du kan mye fra før av. 

I det siste har jeg hatt veldig mange tanker om framtiden. Hva vil jeg gjøre etter MK? Gå på filmskole? Studere medievitenskap? Eller juss? Oslo? Norge? England? USA? Disse tankene surrer rundt i hodet mitt så og si hver eneste dag. Jeg hadde ikke valgt media hvis det ikke inneholdt generell studiekompetanse, for det må man jo ha for å studere videre på universitet eller høyskoler. Enten hvis jeg vil studere media videre, eller noe annet. Litt trygghet må man jo ha. Problemet er vel, at jeg vil alt. Jeg vil gjøre mye og oppleve mest mulig, og ta flest mulig, riktige valg. Jeg er redd for å ikke få til det jeg vet jeg vil, men jeg er også redd for å ikke trives med de trygge valgene. Når alt kommer til alt, så må man bare velge en vei. Det jeg vet, er at jeg må slutte å tenke så mye på framtiden, og heller fokusere på gode karakterer her og nå – for da kan jeg gjøre hva jeg vil senere. Da har jeg ubegrenset med ting jeg kan gjøre i fremtiden. Best å holde mulighetene åpne. Et råd fra meg: Ja, du må velge det du selv føler er riktig, men også tenk fornuftig. Det er tross alt et utdannelsesvalg du tar som har betydning for resten av livet ditt, ikke om du skal velge acne skjerf eller canada goose. 

Du går ikke på skole bare for å få kunnskaper innen jobben din – en utdannelse skal danne hele deg. Den skal gjøre livet ditt enklere på fritiden også, ikke bare på jobb.

Ang. utveksling i MK, så var det jo en periode hvor det var 98% sikkert at jeg skulle dra. Ja, det er mulig å dra på utveksling når du går media. Organisasjonen INTO kan finne skoler for deg i utlandet som inneholder mye mediefag, men det er rådgiver som bestemmer om året ditt blir godkjent. Det er viktig å prate med rådgiveren hvis du skal på utveksling. En av grunnene til at jeg valgte å ikke dra er fordi det blir en del fag og ta som privatist, og det er nok av fag å holde med i 3. året når du tar igjen fagene som er på studiespess.

Håper dette var til hjelp for noen av dere. 🙂 Bare still spørsmål hvis dere lurer på noe!

4 thoughts on “Hva skal du velge på VGS?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *