Hvor viktig er utdanning?

Vi bloggere skriver om det som opptar oss – og for det meste blir det om foto, mote, hverdagen osv. Nå legger jeg alt det til side, og vil snakke om noe litt viktigere. Har lyst til å dele min “historie” med dere også.

I 10. klasse sto jeg mellom to valg når vi skulle velge linje: Studiespesialisering og Medier og kommunikasjon (MK). Helt siden jeg var 10 år gammel har kameraer, redigering, lyd, skriving osv interessert meg mye og tatt opp mye av tiden min. Jeg har lenge visst at jeg vil jobbe innenfor media når jeg blir eldre. Men jeg jobbet fortsatt hardt med andre fag, og visste at uansett hva du blir når du blir eldre: så er det viktig med lærdom og kunnskaper for at du skal forstå deg mer på verden og for at du skal ha et godt liv, OG for at landet ditt skal ha det bra. Vi i Norge er så heldige som får tre gratise VGS år. Det koster staten ca 130 000 kr for å ha èn elev på VGS per år. Du skal være glad for at du har den muligheten til å gå på gratis skole!

Rett før sommerferien, kom jeg inn på en skole på en studiespesialiserende linje som passet meg ganske godt: Internasjonal kommunikasjon. Skolen hadde veldig mange søkere akkurat det året, og det at jeg fikk en plass der, gjorde meg litt… Sjokkert? Linjen har en del medier- og informasjonnskunskap, om samfunnet, språk, osv. Dette er jo en linje mer basert på teori – imotsetning til MK som er mye praktisk arbeid. Men så kom sommeren, og jeg kom inn på MK på en annen skole jeg hadde ønsket meg veldig lenge å gå på. 

Jeg grublet veldig mye i flere uker om hva jeg skulle velge. Rådgiveren på skolen min sa bare at jeg skulle ta det jeg ville ta og hva som passet meg. Noen sa “hvis du har kommet inn på den vanskelige skolen, må du jo velge det! Studiespess er smartest å ta!”, og “Er du skoleflink, så velger du ikke MK”, mens andre var mer “Du er jo så interessert i media! Følg drømmen din, velg MK!!”

Men… Må jeg absolutt gå på MK for å følge drømmen min? Karakterene dine handler ikke bare om hva slags jobb du skal ha. Det handler om kunnskapene dine: som er viktige å ha uansett hva du blir, for å forstå deg på den verden du lever i.

Media er en veldig konkurransebasert bransje, og man vet aldri hvordan det helt går. Man kan jobbe så hardt man bare vil, men det er likevel en risiko for at ikke alt går etter planen. Da er det fint å ha grunnlaget. Men bare sånn at det er sagt: Jeg hadde aldri valgt MK om vi ikke hadde fått generell studiekompetanse 3. året, for jeg har bestemte planer om å studere på universitet etter VGS. 

Så begynte jeg på MK. Jeg elsker skolen, klassen, fagene – alt er perfekt. Etter en stund, følte jeg noe manglet… Jeg kan ikke helt beskrive hva slags følelser jeg fikk, men jeg fikk en en del redde tanker som: “Var dette riktig valg?” “Hva om jeg plutselig ikke vil bli noe innen media lenger?” “Lærer jeg nok av viktige ting på denne linjen?”. Å bli regissør har jo vært drømmen min i minst seks år, så jeg trodde jo at den drømmen alltid kom til å forbli. Det er dette som er litt skummelt med å leve i en verden hvor alle sier “følg drømmen din” osv hele tiden. Jeg tror den beste måten å følge drømmen min på, ville å ha vært å ta det sikreste. For drømmer forandrer seg ofte hele tiden: man får jo så mange drømmer hele tiden. Og jeg har jo hørt en del elever på MK si “jeg valgte dette fordi jeg er skolelei”, noe som også gjorde meg litt usikker. Jeg valgte ikke MK fordi jeg er skolelei, jeg valgte det fordi jeg er interessert i faget – og trodde at alle andre på linjen også ville være det.

Er media det ENESTE du interesserer deg for og du er lei av andre fag, så kan det være lurt å velge MK. Jeg har en UTROLIG stor lidenskap for media, og vil fortsatt jobbe med det når jeg blir eldre. Og jeg har fortsatt tanker om å studere film etter VGS. Men jeg interesserer meg for så mye annet også! Jeg kunne godt tenke meg å studere økonomi eller juss og bli eiendomsmegler eller noe sånt også for den saks skyld. Jeg har også skjønt at de som virkelig interesserer seg for media, studerer slike ting etter vgs, ikke bare fordi de var skoleleie. Det er DER du møter folk som har samme mål som deg.

Jeg angrer ikke på at jeg valgte media, og jeg sier absolutt ikke at man ikke skal ta det. Hadde jeg ikke valgt media, hadde jeg ikke innsett dette heller – og det gir meg lyst til å jobbe enda hardere med fag osv. Sier bare at hadde jeg innsett dette før, så hadde jeg nok valgt å gå studiespess i 3 år, og så studere noe innen media etterpå. Jeg er også glad for at jeg innså dette nå på VG1, og ikke om 30 år.

Jeg skriver dette av to grunner: 

1. Kunnskap er nøkkelen til godt liv og et godt samfunn. Vi er heldige som bor i et land hvor skolene har et tak, hvor alle har rett til gratis utdanning osv. Ikke ta det for gitt! 

2. Jeg håper dette innlegget kan hjelpe noen av dere som er kommende VGS-elever. Dette er en av de viktigste avgjørelsene du skal ta i ditt liv. Hørte fra en tidligere VGS-elev at de tre årene på VGS var de tre årene på skolen han lærte mest. Utdanning og kunnskaper er så sinnsykt viktig, at jeg nesten ikke engang har ord på det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *